vrijdag 4 december 2009

Mijn diensttijd in 1949 en de afloop



Op 21 april 1948 moest ik in Alkmaar in het kamp aan de Westerweg verschijnen om gekeurd te worden voor de militaire dienstplicht



Ingelijfd bij de Landmacht moest ik op 2 maart 1949 opkomen in de Kon.WillemI kazerne in den Bosch van waaruit we direkt daarna in vrachtauto´s naar de kazene in het kamp Vught gebracht werden. Daar werden ons de eerste beginselen van het leger bijgebracht met natuurlijk veel excercitie


Natuurlijk werd er erg stoer gedaan, het was pas oorlog geweest en daar wisten wij natuurlijk allemaal het nodige van.




Na enkele weken zijn we overgeplaatst, naar weer een kamp, en wel kamp Westerbork waar in de loop der jaren wel het nodige was gebeurt. Dit ben ik op een zondag in dat kamp.
We werden het eerste en laatste Wielrijders bataljon van na de oorlog,waaraan we erg veel plezier hebben beleefd. Je kunt het geloven of niet.....maar er waren toch nog een aantal jongens die niet konden fietsen en die werden zonder pardon op zo´n vehikel gehesen en moesten of zij wilden of niet...meedoen ,wat natuurlijk veel erg vevelende valparijen teweeg bracht.




Er was op een dag ergens een jong uiltje gevonden en we werden

dus gelijk maar de "uilengroep" genoemd.










Zelf heb ik de Vierdaagse van Nijmegen en de T.T.mars van Assen ook nog mee gelopen en met je 10 kilo bepakking en dat viel niet mee.



Dik Otten leidde een z.g. orkestje met een koortje, hij zelf was een muzikant die bijna altijd zijn handschoen aan wilde hebben om zijn handen te beschermen.




Dit is een foto in de Harskamp.

Een tijdje later werden we overgeplaatst naar Alkmaar in het R.O.G.gebouw wat toch wel een heel leuke tijd is geweest met o.a.de marsen naar Bergen aan zee voor de schietoefeningen.


In 1954 bij de 2e herhaling in Maastricht in de Tapijnkazerne wat een hele koude tijd was in november, er was er één eerder in Ede geweest, maar daar kan ik mij niets meer van herinneren.We zijn toen van de wielrijders naar de zware mortieren overgeplant met hier een foto in de Harskamp.




Op 28 februari 1950 ben ik afgezwaaid en moest mij bij de Noodwachtplicht melden, hetgeen ik niet gedaan heb en er daarop door de gemeente werd gewezen .




Na een niet gegrond verzoek werd ik alsnog afgewezen waar ik erg blij mee was.

Tot zover mijn verhaal.






















maandag 30 november 2009

De Ned.Herv.Kerk in Hillegom vanaf de oudste tijden


In 1248 schonk graaf Willem II de kapel van Hillegom aan de abdij van Egmond,toen een Rooms-Katholieke kapel. Na de Hervorming is het een Ned.Herv.Kerk geworden,met als eerste predikant Ds.Titus ab Edingen,gekomen van St.Nicolaas in België. Een ander geschrift vermeldt dat het Ds.Egbertis Johannes Verhoeven is geweest in 1607



Op 29 oktober 1575 werd de kerk door de Spanjaarden,op weg naar Haarlem, in brand gestoken



In 1727 is hij weer in herstelde vorm te bewonderen.

Met de toren, die altijd als een "meesterwerk van de bouworde" werd geprezen, is het eigenaardig gesteld.Oorspronkelijk was er een heel andere spits.Toen deze in 1707 bouwvallig was geworden is hij gesloopt en heeft men naar een tekening van bouwmeester Johannes Swaartveger een nieuwe gebouwd.


1883


1902
1904



1922

1926 1927




1928

1929



1930

1936. Nu met de grijze wijzerplaat

1952

1957





1962

1963




1964
1965. Met vertektijdenbord van busdienst Maarse & Kroon

1968

1980




2008






zaterdag 28 november 2009

Luidklok van de Herv.Maartenskerk in Hillegom

Dit is de Ned.Herv.Maartenskerk in Hillegom waaruit in februari 1943 de 567 kg wegende kluidklok in opdracht van de Duitse bezetter door aannemer Imthorn naar beneden werd gehaald om te worden omgesmolten tot kanonnen.



Na de oorlog is hij, aan de kroon beschadigd, in Groningen teruggevonden en door de Boer de smid, met metselwerk van de aannemer Imthorn, op 4 juli 1946 weer teruggehangen en hij beiert er weer lustig op los.


tot grote vreugde van zijn uurwerk onderhoudsman.